# Workshop for Remote Sensing of Coastal and Inland Waters

University of Wisconsin-Madison Engineering Centers Building, Room 1025 (1550 Engineering Drive, Madison, WI 53706)

#### **Research Questions**

- 1. What products can be retrieved in coastal and inland water bodies and what are the associated uncertainties with these products across many environmental conditions?
- **2.** Do current atmospheric correction and bio-optical inversion schemes work adequately in coastal and inland regions?
- **3.** What variability or deviation is observed in the relationships of optical and biogeochemical properties from those that have been established for the continental shelf or open ocean water?
- **4.** What scales of variability (spatial, temporal, spectral) are able and not able to be captured with current and planned satellite missions?

# **DAY 1 (June 20)**

8:00 am – Arrival and greeting
8:15 am – Welcome, overview of workshop and logistics (Colleen Mouw and Steve Greb)

I. Remote Sensing Products and Missions: synthesis of where we've been, where we are and where we are going: missions (airborne & space borne), instruments, products; maturity and availability

II.

8:30 am (20 min) – U.S. aquatic color overview (Steve Lohrenz)

8:50 am (20 min) – U.S. temperature overview (Simon Hook)

9:10 am (45 min) - International perspectives, activities, initiatives (Tiit Kutser, Arnold Dekker, and Carsten Brockmann)

9:55 am (15 min) – Break

10:10 am (80 min) - Mission Panel (8 min each, Ignite format)

Overview of capability and a few examples of how these sensors have been used in coastal and inland waters.

SeaWiFS/MODIS (Chuanmin Hu) MERIS (Carsten Brockmann) HICO (Nick Tufillaro) Landsat (John Schott) ASTER (Simon Hook for Michael Abrams) PACE/ACE (Menghua Wang) HyspIRI (Simon Hook) GEO-CAPE (Colleen Mouw) Upcoming European missions, Sentinel, others? (Carsten Brockmann)

11:30 am (30 min) - Questions and Discussion

12:00 pm (75 min) - Lunch

#### **II. Algorithm Approaches**: Synthesis, examples, deficiencies, uncertainty and future needs

1:15 pm (20 min) – Semi-analytical optical algorithm overview (Zhongping Lee)

1:35 pm (20 min) – Empirical optical algorithm overview (Wes Moses)

1:55 pm (20 min) - Temperature algorithm overview (Chris Wilson)

2:15 pm (30 min) - Atmospheric Correction (Menghua Wang)

2:45 pm (15 min) - Challenges (land effects, shallow water, etc.) (Arnold Dekker)

3:00 pm (15 minute) - Break

3:15 pm (70 min) – Algorithm/Application Panel (5 minutes each, Ignite format) Brief overview of objectives, findings, constraints, and next steps. Highlight success and problems to help stimulate discussion.

# Coastal Ocean

Turbid waters – Amazon (Maycira Costa) Shallow Ecosystems – Coral Reefs (Gerardo Toro-Farmer) Chlorophyll patterns (Alex Gilerson) Chlorophyll (John Schalles) Bathymetric mapping (Hongxing Liu)

#### Great Lakes

Great Lakes Coastwatch/Operational Imagery (George Leshkevich) Great Lakes Algorithms (Bob Shuchman and George Leshkevich) Algal Blooms (Caren Binding) Aircraft Sensing of Microcystis (Richard Beck) Great Lakes Primary Production (Steve Lohrenz)

#### Inland Lakes

Minnesota Lakes (Leif Olmanson) Oregon Lakes (Nick Tufillaro) Inland WQ and Climate Change (Kaishan Song) Eutrophic Lakes (Ronghua Ma)

4:25 pm – Group Discussion

5:00 pm (10 min) – Group Photo

5:10 pm (60 min) – Poster Presentations

6:30 pm – Group Dinner

# **DAY 2 (June 21)**

8:15 am – Arrival

- **III. Relationships** *between optical, biogeochemical, biological and ecological properties* 8:30 am (25 min) visible overview (Susanne Craig)
  - 8:55 am (40 min) Relationships Panel (5 minutes each, Ignite format) Brief overview of objectives, findings, constraints, and next steps CDOM (Tiit Kutser) CDOM (Patrick Brezonik) Non-algal Particles (Maycira Costa) Minerogenic Optics (Bob Stavn) Chlorophyll (Wes Moses) HABs (Caren Binding)

Primary Production (John Marra) CO<sub>2</sub> (Alec Wang)

- **IV.** *In situ* **Data Availability and Needs**: *data archives and repositories, current parameters routinely observed, technology enabling observations for the future, validation.* 
  - 9:35 am Data panel (15 min each region)
    - a) Coastal Ocean (Ru Morrison and Doug Wilson)
    - b) Great Lakes (David O'Donnell)
    - c) Small Lakes (Tiit Kutser)
  - 10:20 am (25 min) Questions and Discussion
  - 10:45 am (15 min) Break
  - 11:00 am (15 min total) Data repositoriesOptics: NASA SeaBASS (3 min) (Colleen Mouw)Temperature Consortia, GHRSST (12 min) (Simon Hook)
  - 11:15 am (15 min) Polarization Sensitive Instruments (Alex Gilerson)
  - 11:30 am (30 min) Sensor Technology (Mike Twardowski)

12:00 pm (75 min) - Lunch

# V. Scales of Variability (temporal/spatial/spectral): Natural variability of the system and what

*capability is needed to observe this.* 1:15 pm (30 min) - Shortcomings & needs overview (Dirk Aurin, Chuanmin Hu and Zhongping Lee)

VI. End Users: Agency perspectives, linkages between producers and users, training/education 1:45 pm (45 min, approx. 8 min each) - User Needs Panel NOAA (Paul DiGiacomo)

EPA (Blake Schaeffer) State agencies (Steve Greb) Environment Canada (Caren Binding) CSIRO (Arnold Dekker)

2:30 pm (30 min) - Break

# **VII. Challenges and Future Plans**

- 3:00 pm (2 hours) Breakout Discussions
  - 1) Algorithms and uncertainty (Questions 1 & 2)
  - 2) Relationships, observations, scales of variability (Questions 3 & 4)
  - 3) Others?
- 5:00 pm (60 min) Poster Presentations
- 6:00 pm Optional Group Events
  - 1) Beer and live music at the Memorial Union Terrace (<u>http://www.union.wisc.edu/venue-</u> muterrace.htm)
  - 2) Independently organized small group dinners

### **DAY 3 (June 22)**

8:15 am – Arrival

**VII. Priorities for the Future**: *Filling gaps in knowledge; ensuring coastal and inland waters are fully enabled in forthcoming missions. What planning is going on at NASA and international space agencies? Inventory of capabilities.* 

8:30 am (20 min) – Synthesis of workshop and overview of objectives (Colleen Mouw)
8:50 am (60 min) - Report out from breakout discussions (Schaeffer) (Dekker)
9:50 am (120 min) – Discussion

12:00 pm – Adjourn, lunch on your own

1:00 pm – Further discussion and white preparation (for those remaining in town)

#### 5:30 pm – Gathering at Steve Greb's home (for those still in town)